200g zelja (navadnega zelja/kitajskega ali pak choi). 300g buče, lahko tudi korenja . skodelica vložene koruze v zrnu . 1 manjša šalotka . 40g mletega neoluščenega prosa (zdrob oz. kosmiči) . 1L vode . 3 žlice kokosovega musa . 1 zravnana žlička himalajske soli (oz. manjša količina katere druge soli) . 1/4 žličke mlete kumine . 1/4 žličke mlete kurkume . limonina trava (sveža, narezana na kolobarje ali sušena, pol žličke) . 1/4 žličke kardamoma . šopek listov svežega koriandra . lističi limonine mete . ščep mletega ingverja ali košček sveže naribanega . chili po okusu
Priprava:
Zelenjavo dobro operemo, bučo olupimo, korenje rahlo ostrgamo, ter narežemo na kose, zakuhamo v vodi, solimo. Šalotko olupimo (zgornjo plast), prepolovimo in dodamo v krop. Kuhamo 10 minut, dodamo še vloženo koruzo, prosene kosmiče oz. zdrob, kokosov mus, juho začinimo, dodamo sveža nasekljana zelišča, kuhamo še 10minut. Po okusu lahko dodamo še kakšno žličko kokosovega olja, soli (nerafinirane) ali povečamo količino izbranih začimb (kurkuma, kardamom, koriander, ingver, čili). Še vroče postrežemo.
Namig:
Po želji lahko v juhi uporabite tudi kokosovo mleko namesto kokosovega musa. Osebno se nam bolj dopade kokosov mus (narejen iz 100% kokosove sredice), ki je slajši od mleka, poleg tega se raje izognemo hrani iz pločevinke. Kokosovo mleko, ki ga na Tajskem radi uporabljajo v receptih, je precej drugačno od tega, ki ga najdemo v trgovinah v Evropi, slajše in bolj povezano, svilnato. Če želite lahko uporabite zgornjo plast kokosovega mleka, ki se naredi v pločevinki, a le ta je bolj mastna kot kokosov mus, zato pazite, da ne uporabite preveč te kokosove smetane, da ne bo preveč maščobnih kapljic plavalo po juhi. ;) Če nimate pri roki kokosovega musa, pa ga lahko naredite tudi sami doma tako, da zmiksate kokosove kosmiče.
KOMENTAR