Sestavine za 4 juhe:
60g mung dhala . 60g brokolijevih cvetk . 180g korenja . 8dcl vode . sol . kumina . janež . kurkuma . cimet
Priprava:
Zelenjavo in mung dhal operemo, korenje ostrgamo in narežemo na kose ter vse skupaj zavremo v loncu z vodo. Kuhamo približno 15 do 20 minut, rahlo solimo in dodamo za noževo konico mlete kumine, kurkume in janeža ter približno četrt žličke cimeta. Juho po želji spasiramo.
Namig:
Za optimalnejši učinek začimb priporočamo, da jih najprej popražimo na gheeju ali sezamovem olju (pri tem pazimo, da se ne zažgejo), ter nato dodamo zraven še zelenjavo, mung dhal in vodo.
Mung dhal je oluščena zelena stročnica, ki je v indijski in vedski kuhinji nepogrešljiva sestavina, saj je izredno hranljiva in lahko prebavljiva, ter primerna tudi za majhne otroke. S skrbno izbranimi začimbami blagodejno vplivamo na otroško prebavo (janež, kumina) ter v telo vnesemo toplino (cimet) in pomembne antioksidante (kurkuma).
KOMENTAR