Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
09. september 2013

Kamutovi kruhki z rozinami in pehtranom

Sestavine:

400 g kamut khorosan moke . 350 ml vode . 1 zvrhana žlica (en zavojček) vinskega kamna (ali eko pecilnega praška) . ščep soli . 3 žlice olivnega, sončničnega ali kokosovega olja . 1 žlica javorjevega sirupa . pest (namočenih) rozin . 2 žlici drobljenega pehtrana

                                      
Priprava:

Z vilico premešamo moko, sol in pecilni prašek, zraven vmešamo še pehtran ali kakšno drugo začimbo oz. zelišče. Nato dodamo še mlačno vodo, olje, javorjev sirup in rozine. Pekač za mafine premažemo s kokosovim oljem ter vanj z žlico nadevamo testo. Pečemo v pečici na 180 stopinj do zlato rumene barve (okoli 22 - 25 minut). 

Če uporabljamo kombinirano parno pečico, priporočamo peko na 175 stopinj pri 30% vlagi (okoli 22 minut), ali pa na 200 stopinj pri 100% vlagi (okoli 18 minut).

Namig:

Če želimo imeti bolj kompaktne kruhke, dodamo še nekaj moke ter iz testa z rokami oblikujemo kroglice, ki jih nato položimo v pekač za mafine. Če želimo, da bodo mafini bolj rahli, malo povečamo količino pecilnega praška oz. zamesimo bolj tekoče testo. Del vode lahko nadomestimo z rastlinskim mlekom in rastlinsko smetano.

Priporočamo, da kruhke najprej pustite vzhajati okoli 15 -30 minut v ogreti pečici (40 ali 50 stopinj).

Poleg kamutove moke lahko uporabimo tudi pirino, ovseno, proseno, koruzno, kokosovo, rožičevo ali katero drugo moko. V testo lahko vmešamo tudi mlete oreščke, semena ali zelišča. Prepustimo se občutkom in preizkušanju različnih okusov. ;)

Pečene kruhke namažemo s kokosovim oljem, domačo marmelado ali namazom choco moco, jih vzamemo s seboj v službo in šolo ter pomalicamo skupaj s suhim sadjem (rozinami, brusnicami, murvami, marelicami in slivami).

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se