45g sušenih grahkov . 200g bučk . 100g koromača . 2 ohrovtova lističa (po želji) . 30g kvinoje . 30g koruznega ali riževega zdroba . 9 dcl vode . 0,5 dcl riževe kreme . 1 žlička kokosovega olja . ščep himalajske soli . timijan . limonina trava . muškat
Sušene grahke čez noč namočimo v mlačni vodi, zjutraj preostalo vodo odlijemo in grahke speremo. Pod vročo vodo dobro speremo tudi kvinojo. Skupaj z grahki jo zakuhamo v vroči vodi ter kuhamo približno 10-15 minut na nižji temperaturi, počasi primešamo še zdrob. Medtem pripravimo tudi ostalo zelenjavo, jo dobro operemo, odrežemo stržen, narežemo na kose in dodamo v lonec. Juho rahlo solimo in začinimo, kuhamo še okoli 5-10 minut, dodamo riževo kremo in kokosovo olje ter juho spasiramo. Postrežemo z najljubšimi kosmiči. ;)
Namig:
Otrokom je zanimivo, če si lahko v juhico še sami kaj potresejo. Sveže začimbe, ovseni kosmiči, mleta semena ali pa proseni prstančki (na fotografiji) so bolj zdrava alternativa običajnim industrijskim kroglicam (ki navadno vsebujejo hidrogenirane maščobe in belo pšenično moko).
KOMENTAR