100g korenja . 15g rdeče pese . 15g koromača . 30g muškatne buče . 25g leče (rdeče, črne ali rjave) . 20g rjavega ali rdečega riža . 2 žlici riževega zdroba . 6 dcl vode . 0,5 dcl riževe in kokosove kreme (ali kokosovega musa) . 3 datlji . ščep soli . timijan . kumina . limonina trava . kurkuma . 1/4 žličke 'pitta' ayurvedskih začimb
Priprava:
Lečo predhodno namakamo vsaj 2-3 ure (ali pa kuhamo malce dlje), precedimo, nato jo v loncu zavremo skupaj z rižem, solimo. Zelenjavo dobro operemo, bučo in peso olupimo, narežemo na kose in dodamo v lonec. Juho rahlo začinimo s kumino ter močneje začinimo z drobljenim timijanom (ter po želji še z drugimi sredozemskimi zelišči, limonino travo). Glede na želeno gostoto v juho zamešamo žlico ali dve riževega zdroba. Vse skupaj kuhamo približno 20 minut, dodamo še riževo in/ali kokosovo kremo, lahko tudi kokosov mus, ter juho spasiramo.
Otrokom bo juhica še bolj zanimiva, če jim zraven preberemo kakšno prigodo Juri Murija. Za sladkosnede pa lahko juhici dodamo še žličko javorjevega sirupa, ter juhico potresemo z mletimi semeni ali amarantovimi napihnjenci v obliki nasmejanega obraza. :)
Foto zgoraj: Mateja Jordovič Potočnik
Foto spodaj: Irena Tomažin in Vrtec Jelka
KOMENTAR