150g ajdove moke . 50g riževe moke (ali mešanice moke brez glutena) . 30g mandljeve moke ali kokosovih kosmičev . 150g nerafinirane rastlinske maščobe Alsan Bio) . 1 žlica namočenih mletih chia semen . ščep himalajske soli . pol žličke cimeta . 1 žlica vinskega kamna . 50ml riževe kreme . 25ml javorjevega sirupa
Moko, sol, cimet in vinski kamen (lahko tudi bio pecilni prašek) premešamo z vilicami, dodamo omehčano (ali tekočo) rastlinsko maščobo, javorjev sirup in chia semena ter vse skupaj dobro premešamo oz. pregnetemo z rokami. Po potrebi dodajamo riževo kremo (lahko tudi sojino ali kokosovo smetano) za lažje gnetenje. Testo pustimo nekaj časa počivati. Nato ga s prsti razporedimo po pekaču debeline 7-10 mm ter pečemo okoli 7-10 minut v pečici na 180 stopinj. Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, dodamo nadev in pečemo še predvidoma 20 minut (odvisno, kako močna je pečica). Preden jo narežemo, pito pustimo, da se malo ohladi.
Preprost sadni nadev:
Da je pita bolj sočna, testo (delno pečeno) premažemo z marmelado oz. sadnim namazom brez sladkorja. Nato nadevamo sadje po želji, denimo hruške, jabolka, kutino, slive, namočene rozine ali suhe slive (pazimo, da sadje ni premokro; naribana jabolka lahko pred tem na rahlo ožamemo). Po vrhu potresemo kokosov sladkor s cimetom in po želji tudi mlete mandlje ter nadaljujemo peko.
Sadni nadev s tofujem:
300 g svilnatega tofuja, 100ml riževe kreme, 1,5 žlice moke iz rožičevih pešk (ki je naravno sadno gostilo), 1 zravnana žlica mletih rožičev (za čokoladni pridih), pol žličke cimeta, ščep soli, 3 žlice javorjevega sirupa in 2 banani (namesto banan lahko uporabimo npr. skodelico borovnic, višenj ali malin) dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom ter prelijemo na delno pečeno testo. Po vrhu potresemo koščke čokolade ali oblikujemo vzorec s čokoladnimi mrvicami.
KOMENTAR