Facebook

Prijava na novice

recepti in ideje za zdravo in barvito življenje:
POTRDI
Prehrana in počutje
Salamba
Jogi
Ristanc s kockami
Človek ne jezi se
29. april 2014

Food Revolution Day 2014

»Navdušimo otroke za pripravo svežih jedi, čisto od začetka!« vabi slogan globalne iniciative Food Revolution Day (FRD), ki letos že tretje leto zapored povezuje številne kulinarične dogodke in aktivnosti v več kot 74 državah sveta. Širši namen pobude kuharskega entuziasta Jamieja Oliverja je v prehranskem osveščanju, poučevanju in opismenjevanju otrok: od kod prihaja hrana, kako se pripravi in kakšen vpliv ima na naše telo. 

»Let's get kids excited about cooking good food from scratch!« is Jamie Oliver Food Foundation's invitation to connect various culinary events and activities from around the world at the same time. The Food Revolution Day campaign inspires children in getting food smart: to know where their food comes from, how to prepare it and what impact it provides to their bodies. Third year in a row, 74 countries and over 900 ambassadors are joining this cause worldwide.

     

V želji po širjenju navdušenja nad zdravo prehrano otrok se je Zdrava juhica letos znova pridružila tej globalni iniciativi ter v sodelovanju s partnerji in prijatelji pripravila kulinaričen dogodek

Zdrava juhica - Healthy soup has joined this global initiative for the second time and together with our partners and friends organized a culinary event

 
 DRUŽABNO KUHANJE & SAJENJE  
cooking&planting gathering

Restavracija DishiŽupančičeva ulica 9, Ljubljana 


Dogodek, na katerem se je zbralo več kot 50 ljubiteljev zdrave prehrane, otrok in staršev, smo pričeli s sajenjem sadik zelenjave, stročnic in zelišč. Vedenje o tem, od kod prihaja hrana, ter poučenost o njenem načinu pridelave, je namreč zelo pomemben, osnovni vidik zdrave prehrane. Pri tem so nas s svojimi izkušnjami in znanjem vodile Špela Kariž, dipl.agronom, Marjetka Založnik, soustvarjalka krasnega eko vrtička Vrtca Metlika in svetovalka revije Bodi Eko, Neja Samar Brenčič, ustvarjalka urbanih vrtičkov, Zavod IZRIIS, Mateja Turk, umetnica, raziskovalka in vodja projekta Mamamami, vizažistka Anja Mrak, ki je poskrbela za pravljično vzdušje s prekrasnimi poslikavami obraza ter Irena Tomažin, vodja projekta Zdrava juhica. Med družabnim sajenjem smo izvedeli veliko o naravni vzgoji rastlin, med drugim tudi to, da gozdne jagode odlično uspevajo skupaj s porom, čičerika pa s koruzo in fižolom. Otroci so v eno izmed gajbic posadili tudi raznolike sadike zelišč - melise, peteršilja, drobnjaka in bazilike, ter ob tem izkazali veliko zanimanja in skrbnosti. Zaželeli so si, da bi prav takšne gajbice posadili tudi doma. :)

The event, attended by more than 50 healthy food enthusiasts, children and their parents, began with planting vegetables, legumes and herbs, as we believe that knowledge about where and how food comes from is very important and fundamental aspect of a healthy diet. During planting, Spela Kariž, Marjetka Založnik, Neja Samar Brenčič, Mateja Turk and Irena Tomažin kindly shared their experience and knowledge with us, while Anja Mrak added to a wonderful atmosphere with her beautiful face paintings. Among other things we have learned that wild strawberries grow well together with leek, while chickpeas match with maize and beans. In another basket children, full of enthusiasm and care, planted variety of herbs: melissa, parsley, chives and basil. They wished to plant such baskets at home as well. :)

  
   
   
   
    
     
  
  
   
  

Po uspešnem sajenju smo se lotili priprave okusne koromačeve juhe. Skupaj z otroki smo skrbno narezali zelenjavo ter jo hkrati okušali kar surovo. Še posebej v slast so nam šla koromačeva stebelca, narezana na srčke oz. koromačeve bonbončke. :) Ob kuhanju smo raziskovali, katere sestavine juho odlično dopolnjujejo ter jo naredijo še slajšo, npr. kokosov mus, riževa krema, raznolika zelišča ter naravna hladno stisnjena olja. Otroci so si v juho zelo radi potresli kosmiče ter si zraven pripravili še okusno svežo koruzno pokovko. Z zanimanjem so okušali tudi presno, čez noč namočeno ajdovo kašo, ter luščili in zobali namočene mandlje. Ob prijetnem družabnem kuhanju smo si starši med seboj izmenjali ideje in izkušnje o pripravi kvalitetnih zdravih jedi, o dietni prehrani ter o tem, kako navdušiti otroke, da bodo jedli več zelenjave. Z velikim zanimanjem smo prisluhnili tudi predavanju Mladena Krsnika, univ.dipl.kem. in razvojnega vodjo v podjetju Pro Organika, ki nas je znova navdušil s svojim celostnim, strokovnim, izkustvenim in psihološkim pogledom na prehrano, odnose in zdrav način življenja.  V pogovoru smo se osredotočili na novodobno zasvojenost s sladkorji, njenem vplivu na telo ter kako se temu lahko upremo. 
 
After interesting planting we prepared delicious fennel soup. Together with children, we carefully sliced ​​vegetables and tasted some of them even raw. Children were very delighted by fennel stalks, cut into small hearts. They even named them fennel candies. :) While cooking, we tasted different ingredients that match perfectly with soup and make it even sweeter, like coconut cream (mousse), rice cream, herbs and natural cold-pressed oils. Children liked to sprinkle soup with flakes and enjoyed preparing fresh pop corn as well. They were also very eager to taste raw, overnight soaked buckwheat, and to peel and taste soaked almonds. In the meantime, parents shared their experiences on the preparation of nutritious healthy meals, on various diets and exchanged ideas how to motivate children to eat more vegetables. Afterwards we curiously listened to a lecture by Mladen Krsnik, who impressed us with his integrated, professional, experiential and psychological views on diet and healthy lifestyle. In the discussion we focused on the increasing addiction to sugars, its effects on our bodies and ways we can resist it.
 
 
 

 
Na družabnem dogodku smo imeli tudi priložnost okušati slastne ekološke rastlinske izdelke, ki jih sicer radi uporabljamo v naši kuhinji: kokosov mus Dr. Goerg, zeliščne soli Barbio's, hladno stisnjena olja Ekolife Natura ter ekološke izdelke Golden Apple in Pro organika. Z nakupom izdelkov ste lahko izkazali podporo projektu Zdrava juhica v vrtcu50% prihodkov od prodaje namenjamo izvedbi delavnic za otroke v vrtcih v mesecu maju in juniju. Skupaj smo zbrali 148,00 Eur. Najlepša hvala za vašo podporo. 

Ob prijetnem druženju smo obeležili tudi 2. rojstni dan Zdrave juhice ter dogodek sladko zaključili z ekološkimi, telesu prijaznimi sladicami Pro Organika in slastno vegansko torto brez glutena, ki jo je pripravila mamica Mateja Turk.

During culinary event there were various products, that we adore in our soups, to taste and buy. 50% of income, in the amount of 148,00 Eur, is donated to the project Healthy soup in kindergartens. We completed the event with delicious vegan gluten free sweets and celebrated 2 beautiful years of project Zdrava juhica.

HVALA VSEM, KI STE SE NAM PRIDRUŽILI. 
Thank you for being with us.

 

      .       .        .        .        .        .        .        .        .        .        .        .        .        .        .        .        .      .    
   
 SPREMLJAJOČE AKTIVNOSTI V VRTCIH  

Food revolution activities in kindergartens
   
 * kuhanje koromačeve juhe * spoznavanje žit * priprava zeliščne soli *  
cooking fennel soup *  learning vegetables and herbs 



 29.5.2014 - OŠ SPODNJA ŠIŠKA

 15.5.2014 - VRTEC JELKA

 7.5.2014VRTEC KOLEZIJA

 6.5.2014 VRTEC METLIKA

 15.4.2014 - 25.4.2014VIŠKI VRTCI
 
     .       .       .       .       .       .       .       .       .       .       .        .       .      .        .        .        .        .       . 
  


NAJLEPŠA HVALA ZA PODPORO PROJEKTU
 

 

                                                   
                   
                                              
                                                        

 
 

KOMENTAR

Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se