120g koruzne moke . 80g riževe moke . 50g prosene moke . 2 žlici mletih mandljev . 5 žlic mletih oluščenih konopljinih semen . 1 žlica namočenih mletih chia semen . 120g ekološke nerafinirane rastlinske maščobe (Alsan Bio) . 3/4 zravnane žličke himalajske soli . 3/4 zravnane žlice vinskega kamna ali eko pecilnega praška . 150ml riževe kreme ali napitka . 3 žlice riževe MozzaRiselle . zelišča . zelenjava po izbiri . ajdova zrna
Priprava:
Sestavine stresemo v posodo, najprej pomešamo suhe sestavine, nato dodamo še tekoče (margarino pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se zmehča, ali pa jo stopimo nad vodno paro) in vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo s prsti. Testo nadevamo v pekač za pito, približno 0,5 cm debeline, oblikujemo rob ter testo 8-10 minut pečemo v pečici na 180 stopinj.
Delno pečeno testo premažemo z rastlinsko smetano - da bo pita bolj sočna - ter nadevamo pripravljeno zelenjavo. Nato pečemo v pečici še 12 minut na 175 stopinj.
Zelenjavni nadev:
1 manjša cvetača . 1 gomolj koromača . polovica hokkaido (ai druge) buče . 0,5 dcl zgoščene riževe kreme ali riževe MozzaRiselle . 1 žlica praženih mletih mandljev . 1 žlica oluščenih konopljinih semen . skodelica namočenih ajdovih zrn . sveža zelišča (timijan . majaron . peteršilj) . četrt žličke himalajske soli
Bučo olupimo, narežemo na kose in skupaj s cvetačo rahlo prevremo oz. kuhamo na sopari okoli 10 minut. Koromač narežemo na trakove in popečemo na kokosovem olju, dodamo zelišča ter odcejano cvetačo in bučo, rahlo solimo. Po želji lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo. Dodamo riževo kremo ali MozzaRisello ter ajdova zrna, ki smo jih čez noč namakali, ter dobro premešamo. Nekaj mletih mandljev in konopljinih semen lahko vmešamo med zelenjavo, preostali del potresemo po vrhu pite. Zelenjavni nadev prelijemo čez delno pečeno testo za pito ter pečemo v pečici do zlato rumene barve.
KOMENTAR