6 velikih sočnih marelic . pol skodelice datljev (okoli 8 manjših kosov) . pol skodelice namočenih ovsenih kosmičev . 1/4 skodelice mletih mandljev oz. mandljeve moke (okoli 6 žlic) . 1/4 skodelice kokosovih kosmičev . 1 žlica riževega sladu (po želji) . 1/4 žličke cimeta in vanilije v prahu . 1/2 dcl riževega napitka ali kreme
Priprava:
Ovsene kosmiče za dobro uro namočimo v riževem napitku, da se zmehčajo. Marelice in datlje drobno nasekljamo in vmešamo med ovsene kosmiče, dodamo še mandljevo in kokosovo moko (toliko, da se masa lepo zgosti), cimet in vanilijo, ter dobro premešamo. Po želji sladimo z riževim sladom ali dodamo nekaj riževe kreme, da lažje oblikujemo kroglice, ki jih nato povaljamo v kokosovi moki.
Namig:
Po želji lahko namesto marelic uporabimo kakšno drugo sveže ali suho sadje, denimo breskve, fige, hruške ali pa jabolčne krhlje. Namesto mandljeve moke lahko uporabimo tudi moko katerih drugih oreščkov ali pa zemeljskih mandljev (chufli).
Kroglice še nekaj dni lahko hranite v hladilniku, v zamrzovalniku pa tudi nekaj mesecev. Tako je hiter in zdrav prigrizek vedno na voljo. Dobro ohlajene, ledene kroglice pa so tudi odlična rešitev, ko se v vročih poletnih dneh odpravljamo na pot. ;)
KOMENTAR