1 srednje velika pesa . 1 manjša kumara . 1/2 gomolja koromača . 3 dcl riževega napitka (lahko tudi vode) . 1 dcl riževe kreme . 1 zvrhana žlica fino mlete (bele) mandljeve moke . 2 žlici kokosove kreme (kokosov mus) . noževa konica himalajske soli . listi sveže mete . koromačevi vršički . timijan
Priprava:
Peso in kumaro olupimo, dobro speremo in narežemo na kose. Koromačev gomolj dobro operemo, prvo sloj odluščimo in še enkrat dobro operemo (včasih se pod posameznim slojem skriva še nekaj zemlje), prerežemo na polovico ter eno polovico narežemo na koščke, skupaj z odluščenim slojem. Drugo polovico koromača shranimo ali pozobamo sproti kot jabolko. Zelenjavo skupaj s preostalimi sestavinami zmiksamo v močnejšem mešalniku. Količino tekočine prilagodimo želeni gostoti juhe. Sveže postrežemo.
Namig:
V dobro zaprti stekleni posodici lahko juhico oz. zelenjavni smuti shranimo v hladilniku do 2 dni. Za člane družine, ki jim je okus pese preveč intenziven, lahko nekaj žlic pesinega smutija vmešate v sadni smuti, denimo z borovnicami, banano in jabolkom ali nektarino. Za extra sladek učinek lahko po želji dodate še nekaj kokosove kreme ali datljev. Tako pesa ne bo izstopala.
Riževi rezanci s peso:
Kuhane riževe rezance odcedite, prelijete z mrzlo vodo, nato v rezance vmešate nekaj žlic pesine juhice oz. smutija ter dodate poljubno količino riževe (ali druge rastlinske) kreme. Postrežete ohlajeno ali na hitro pogrejete. Po želji lahko v jed vmešate tudi popečene drobljene polpetke (mi smo tokrat uporabili ječmenove). Če želite presno jed, lahko uporabite presne kelp rezance namesto riževih. Po vrhu postresete zlata lanena semena in fino mleto kokosovo moko. Dober tek. ;)
KOMENTAR