pesa (poljubna količina, priporočamo 3 večje gomolje) . 1/3 dcl shoyu sojine omake . 1 žlička balzamičnega jabolčnega kisa . 1/2 žlice teryaki omake ali javorjevega/riževega sirupa ali riževe kreme (po želji) . 2 žlici sezamove ali mandljeve paste (količino prilagodite želenemu okusu) . sezamova semena (lahko tudi drobljeni arašidi ali pistacije)
Peso dobro operite, tanko olupite in narežete na tanke rezine. Ostale sestavine zmešajte skupaj ter v nastali marinadi dobro namočite oz. pomešajte koščke pese. Položite jih na pekač in popecite v pečici okoli 30 minut na 150 stopinj. Če želite bolj hrustljav čips naj bodo kosi kolikor možno tanki ter jih vmes med pečenjem zaobrnite na drugo stran (če vam je všeč bolj sočno pa so kosi lahko tudi debelejši). Tanjše rezine pecite krajši čas.
Namig:
Če želite presni čips lahko uporabite dehidrator, približno 9 ur na 45 stopinj. Lahko bi za sušenje uporabili tudi navadno pečico pri najnižji temperaturi in pustili vratca priprta, vendar pečica porabi veliko več električne energije kot dehidrator. Podobno lahko pripravite čips tudi iz ohrovta ali katere druge zelenjave. Ohrovtov čips smo pripravili z drobljenimi arašidi in arašidovim maslom. Otroci v počitniškem varstvu v Mali Ulici so ga z navdušenjem pozobali.
KOMENTAR