250g mešanice pirine in kamutove moke . 50g ajdove moke . 30g mletih mandljev . 3 žličke mletih rožičev . 130g ekološke nerafinirane rastlinske margarine (Alsan Bio) . 1 žlica kokosovega olja . ščep himalajske soli . 2 zravnani žlički eko pecilnega praška . 1/4 žličke mletega cimeta in mletih klinčkov . ščep vanilije v prahu . 80g javorjevega sirupa (po želji lahko dodate še žlico kokosovega ali brezovega sladkorja) . 1 dcl riževega napitka (količino prilagodimo, raje manj)
Sestavine za dekoracijo:
jagodna marmelada . mleti praženi mandlji . drobljeni orehi . kokosova moka (kosmiči) . topljena čokolada (obarvana z eko barvami) . čokoladne mrvice . mandarinina glazura . narezano sadje
Priprava:
Sestavine stresemo v posodo, najprej stehtamo moko in pomešamo vse suhe sestavine, nato dodamo še tekoče. Margarino pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se rahlo zmehčka, ali pa jo rahlo zmehčamo nad vodno paro ali na radiatorju. Vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo s prsti. Nežno razvaljamo ter z rokami ali modelčki oblikujemo različne oblike piškotov, ki jih po želji okrasimo s sadnim ali čokoladnim nadevom, marmelado ali mandarinino glazuro, čezenj pa potresemo mlete mandlje ali druge oreščke. Pečemo v pečici okoli 12-14 minut na 175 stopinj, odvisno od debeline piškotov.
Mandarinino glazuro pripravimo tako, da stisnemo sok polovice manjše mandarine, ki ga pomešamo z brezovim sladkorjem, toliko, da se zgosti.
Belo topljeno čokolado lahko po želji obarvamo z eko jedilnimi barvami, ali pa vanjo vmešamo zmrznjene maline ali borovnice.
Iz testa lahko oblikujemo mini pite, ki jih najprej premažemo z jagodno marmelado, nato dodamo na manjše koščke narezano sadje (jabolka, hruške, banane, rozine) ter po vrhu potresemo pražene mlete mandlje, lahko pa po želji dodamo še nekaj čokoladnega obliva. V pečici pečemo malce dlje kot piškote, cca 22-25 minut (odvisno od velikosti pite).
Utrinki iz praznične ustvarjalnice v Družinskem centru Mala ulica
ter v ekološki trgovini Kalček.